Podologie

The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art.

Podologie is een paramedisch beroep welke zich toespitst op de functie, fysiologie en pathologie van de voet in relatie tot het gehele bewegingsstelsel.


Een podologische behandeling gebeurt vaak op vraag en initiatief van de patiënt zelf, maar ook regelmatig in overleg met de verwijzende arts of therapeut. Een podoloog onderzoekt en behandelt iedereen met klachten, welke het gevolg zijn van een foutieve stand en/of het verkeerd functioneren van de voet. Dit beperkt zich niet alleen tot de voeten, ook het behandelen van knie-, heup- en lage rugklachten, waarvan de oorzaak in de voet te vinden is, behoren tot het werkgebied van de podoloog.


Niet alleen uw symptomen worden behandeld, er wordt op zoek gegaan naar de oorzaak. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van verschillende therapieën en/of therapievormen om zo het beste en snelste behandelresultaat te behalen.

 

Afhankelijk van de klacht zal er per individu een behandelplan worden opgesteld, dit aangepast aan de hulpvraag, noden en de bevindingen uit het onderzoek. Zowel kinderen, volwassenen, ouderen als sporters.

De behandeling van volwassenen:

“De voet bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen.”

Door de jaren heen lopen we ongeveer drie tot vier maal de wereld rond. Naarmate we ouder worden is het dan ook logisch de voeten onderhevig zijn aan verandering. Hieronder staan een aantal veranderingen opgesomd die de voet ondergaat bij het ouder worden.

  • Afname van de sterkte van de banden en spieren wat ervoor zorgt dat de voetbogen of de voorvoet gaat doorzakken. Hierdoor is het mogelijk dat de voet qua lengte en breedte anders is dan vroeger, vaak wat langer en breder.

 

  • Het vetkussen onder de voet neemt af zowel in dikte als elasticiteit, wat kan leiden tot snellere eeltvorming en overbelasting van de voet. Mensen geven vaak aan dat ze het gevoel hebben dat ze op de botjes lopen. De stand van de tenen veranderen, de grote teen gaat scheef groeien (hallux valgus), de naast liggende tenen gaan vaak een klauwstand aannemen.

 

  • Het kraakbeen tussen de gewrichten – neemt zoals bij alle andere gewrichten – ook in de voeten af. Klachten zoals stijfheid en pijn kunnen hierdoor optreden. Een goed passende schoen eventueel in combinatie met een op maat gemaakte podologische zool kan veel klachten verhelpen.

 

Laat uw voeten daarom zowel preventief als bij klachten controleren door een erkend podoloog. Deze paramedicus kan u adviseren over de beste behandeling en verzorging voor uw voeten.

 

Wanneer is het verstandig om contact op te nemen met uw podoloog?

 

  • Standsafwijkingen van de voeten en/of tenen (hallux valgus, platvoet, holvoet, hamertenen)
  • Afwijkend stappatroon, regelmatig struikelen, vallen en/of de voeten omslaan
  • Pijnklachten aan de voet, knie, heup en/of rug
  • Klachten als gevolg van overbelasting, sportblessures
  • Huid- en/of nagelafwijkingen (eelt, likdoorn, ingegroeide nagels)
  • Vermoeide benen en krampvorming
  • Diabetes en reuma
Behandeling van kinderen:
De behandeling - het biomechanisch onderzoek als basis:
Behandelmogelijkheden:
Team podologie:
Eerste afspraak:
Tarieven en terugbetaling:

Alle consultaties vinden plaats na een telefonische of online afspraak

Tel: 059 41 83 30

contact

Contact INFO

Afspraak


Tel: 059 41 83 30
Email: administratie@vdbpodologie.be

Adres


Godtschalckstraat 1
8400 Oostende

Groepspraktijk Milho

Godtschalckstraat 1-2
8400 Oostende

E-mail: info@groepspraktijkmilho.be